Hakımızda

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Yer Bilimleri Müzesi, başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm doğa severlere yönelik olarak çeşitli türdeki mineral, kaya, değerli taşlar ve fosillerin bir arada sergilendiği bir doğa ve yerbilimleri tarihi müzesi olarak düşünülmüştür. Resim Galerisi.

yemek tarifleri teknoloji haberleri

Müze amaçlı koleksiyonun toplanması Eylül 2009 tarihinden itibaren sistematik olarak başlanmıştır. Müzenin ilk kurulumu, Fakülte binası giriş katında 021 no lu odanın düzenlenerek 14 sergi dolabı ile mineral, kayaç, fosil, süs taşları ve özel koleksiyonların sergilendiği mineral ve kayaç koleksiyonun 26.12.2010 tarihinde açılışı ile gerçekleşmiştir. Resim Galerisi.

Örnek sayılarının artması ve yeni sergi dolaplarının katılımıyla Mühendislik  Fakültesi Dekanlığı tarafından tahsis edilen yeni yerine taşınarak Dünya"nın ve Türkiye"nin çeşitli bölgelerinden toplanmış örnekler 34 sergi dolabı içinde sergilenmektedir. Örnekler ile ilgili bilgiler ve katkı veren kişi ve/veya kurumların adları dolapların içinde verilmiştir. Müzemiz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı"na  27.02.2014 tarihinde başvurusunu gerçekleştirerek T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından  01.09.2014 tarih 60960384 – 151.01.01 167889 sayılı yazı ile “Yerbilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi” nin kurulma olur yazısını almıştır. 14 Nisan 2015 tarihinden itibaren T.C. Kültür Bakanlığı denetiminde özel müze statüsünde müzeler listesinde “Yerbilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi” olarak yerini almıştır.

Yerbilimleri müzemizde eğitim amaçlı gösterim odası ile Jeofizik ve Jeodezi mühendisliğinde kullanılan eski aygıtlardan örneklerin sergilendiği bölümler de ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur.

Yerbilimleri Müzesinin sergi dolapları, ÇOMÜ İdari ve mali İşler Başkanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıklarının destekleri ile alınmıştır.Web sitemiz ÇOMÜ Enformatik bölümü tarafından hazırlanmıştır. Katkı koyan doğa severlerin adları ilgili bağlantıda ziyaretçilerin bilgisine sunulmaktadır.

Müzemiz, gerek örneklerin doğrudan katkı olarak verilmesi gerekse örnek takası yoluyla büyümesini sürdürecektir. Katkı koyan kişi ve kuruluşlara, hem web sayfamızda hem de sergi salonumuzda bulunan panolarda teşekkür edilmektedir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi alımı için iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Dr. Ayten Çalık

Yerbilimleri ve Doğa Tarihi Müze Sorumlusu

Yerbilimleri Müzesi Foto Galeri

Yerbilimleri Müzesi Kurucu Komisyonu Görev Yeri Görevi
Dr. Ayten ÇALIK ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Başkan
Doç.Dr. Aydın BÜYÜKSARAÇ ÇOMÜ Mühendislik  Fakültesi Üye
Doç.Dr. Emin Uğur ULUGERGERLİ ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Üye
Dr. Sevinç KAPAN YEŞİLYURT ÇOMÜ Mühendislik  Fakültesi Üye
Arş. Gör. Oya TÜRKDÖNMEZ ÇOMÜ Mühendislik  Fakültesi Üye
Okutman Cumali YAŞAR ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Üye

Teşekkür

E-müze sayfalarında sunulan veriler çeşitli kaynaklardan alınmıştır.

Ayrıntılı Materyal Arama

MÜZEDEKİ KOLEKSİYONLAR